torsdag, maj 28, 2009

Dofter och lukter


När jag gick på gården idag svepte en mäktig doft över mig. Häggen är nu översållad med små söta blommor! Jag plockade några kvistar och ställde i en kanna ute på altanen, tror dom får stanna där i år, för doften blir nästan för mycket inomhus (... och så anade jag några små kryp på bladen *brrr* hoppas vi slipper häggspinnmalen i år). Får se fram emot syrenblommorna så småningom istället att ta in i en vas.
En kladdkaka har jag åstadkommit idag, använde mig av världens enklaste recept. Kan inte bli snabbare och godare, faktiskt! (Tack för det Galleri M&B!)

Smält i en bunke i mikron 150 g margarin. Tillsätt 3 st ägg, 3 dl vetemjöl, 3 dl strösocker, 2 msk vaniljsocker, 5 msk kakao och 0,5 tsk salt och RÖR bara ihop allting. Sen tillsatte jag ett par matskedar kaffe också, man kan säkert variera den här kakan med ett som annat, tex apelsin, hackad blockchoklad, daim. Grädda kakan i springform i 175 grader, ca 20 minuter så den lämnar lite kladdig inuti. Vi hade ingen vaniljglass hemma att servera till, men det gick lika bra med en sked toffeglass, vi är inte så noga av oss *blink blink*
Det var dagens två goda dofter: häggblommor och chokladkaka. Dagens inte alls så goda lukt har vi hanterat i kväll: kogödsel (om vi ska använda ett fint ord för den stinkande högen). Maken mockade, jag skottade och till sist fick Storebror spola av släpvagnen med högtryckstvätten! URK - men högen kommer säkert att göra stor nytta i sommar och nästa också för den delen :)

22 kommentarer:

Ekebo sa...

Härligt med hägg! Vi har ett träd på gården och det dofatr så gott. Kladdkakan ser underbart god ut...måste nog prova på den. Ha en skön helg kram malin!

Snuttan sa...

Sitter här och var små hungrig så tittar jag in här..MMM nu är jag jättesugen..
Underbart

Kram
Åsa

Marie Glader sa...

Vilka härliga foton, och vilken trevlig blogg du har!

Dona blogg sa...

Så flitig du är!! Får hur mycket inspiration som helst!

KRAM Pernilla

Cc sa...

Mums det lät gott, måste prova receptet. Kram

alegni sa...

jag har samma kladdkakerecept o det är faktiskt vårt favoritrecept, för kakan är både enkel att laga o god att äta!
toffeglassen ser underbar ut den med... mmm...
visst doftar det ljuvligt där ute nu! jag bara älskar att gå förbi våra körsbärsträd som doftar så fantastiskt gott just nu. jag vågar heller inte ta in sommarblommor i huset, jag är lite känslig för starka dofter inomhus, o så kommer det in pollen med blommorna också :(
ha en mysig helg!
kram!

Galleri MochB sa...

Javisst är den både enkel och god ;O)
Vi har en hägg också på vår gård, och häromkvällen när jag snusade på den tänkte jag att va underbart att äga en alldeles egen hägg :O)
Du tycks ha lyckats med ditt semesterväder!!

alegni sa...

tack för tipset! glass hör ju egentligen inte till min nuvarande diet, men visst måste man fuska lite den här årstiden... visst?

Anonym sa...

Åh så härliga bilder.. och vad sugen man blev på lite fika nu :)
Ha en toppen helg nu!
♥P

Anonym sa...

Hej, visst har vi tur med semestervädret!! Jag har riktigt bra semester hittills. Du tycks också njuta?! Trevlig fortsättning..Mvh Y

Karlsebakken 37 sa...

Haha, självklart gäller det mina kära finlandssvenska vänner också! :)

Kladdkakan ser helt gudomlig ut, om det inte var för att jag ska sätta mig i bilen och köra mot Sverige om en liten stund så hade jag slängt ihop en med en gång. Det där receptet kan ju till och med jag hantera ju... :) Ha en härlig dag och helg, stor kram!

Millas hem sa...

Kan känna doften av både hägg och kladdkaka!
Tackar! :)

Kram Camilla

Nicole sa...

Mmm, ser gott ut!
Å häggen luktar så sött och gott, men samma här, vi tar inte den, främst p g a pollenallergi.
Vilken härlig dyna du visade i det tidigare inlägget också.

Skön fortsättning på semestern!

Liljas Corner sa...

Roligt med dofter, både goda och mindre goda ;) Vi har så mycket häggar i byn, så en kväll då jag var på promenad fick jag nästan huvudvärk av doften. Men visst är den härlig - en riktig vårdoft!

Ikväll ska vi på examenskalas. Får se vad den nyblivna kocken har bakat åt oss!

Husbysjutolfts sa...

Vi har en hägghäck(hihi) den enda busken på vår leråker till tomt. Min mamma sa att dem lukta illa ,,men jag har inte vågat mig fram och lukta. ;-)

Tack för receptet..kladdkaka är ju sååå gott.

Trevlig helg.
Kram

kardemumma sa...

Vilka härliga inlägg du har haft på sista tiden med vackra vårbilder och inspiration.
Ha en skön pingst och Morsdag!
Kakan såg hur god ut som helst....
Kramar C

Signe 1 sa...

Men åhh så vackra bilder!:-) Och kladdkaka, guuud så gott, jag bara älskar det!! Nu frestades du minsann;-) Må gott, Kram Sofia

Stjärnor & Champagne sa...

Häggen doftar underbart...Mums kladdkaka. Jag är inte så förtjust i kakor men kladdkaka kan jag inte säga nej till. Ha det gott.

Kram Anne

Anonym sa...

Jag läste först - "smält en bunke i mikron" Käre nån...märklig kladdkaka!*s*

En fråga - huuur i hela friden får du fyra foton i en snygg formation som du har??? Jag fattar inte! Har försökt o försökt - men få inte te det!

En klantig en...

Lilla huset på prärien sa...

Gud så härligt det ser ut! Och vilken kladdkaka du har gjort - mycket, mycket sugen blir jag! Måste nog ta och baka någonting idag... vi får se :)

Tusen tack för din söta, söta kommentar!! Goding *ler*

Kram Jenny

Unknown sa...

Choklad kaka är ju så gott och just den här är ju super och lätt till på köpet. Jag brukar försöka baka choklad kakor på vintern och kakor med sommarens bär och frukter på sommaren. Fast visst slinker det in en och annan chokladkaka även sommartid. Mums!

Kramis,

Mjuka sa...

ÅH som jag njuter av dina härliga bilder
kram M