onsdag, september 17, 2008

Suttit vid symaskinen

Idag hade jag massor med inspiration, men ändå inget att visa på bloggen tyckte jag. Då fick jag för mig att ta fram min tygkorg. Det första min hand fick tag i skulle jag sy nånting av! Först kom ett randigt tyg som jag köpt för längesen för att göra gardiner till tvättstugan av. Ännu medan jag sydde den första sömmen grubblade jag över om det skulle bli en rullgardin eller cafe-gardiner. Så fort jag har resultatet på plats ska jag visa vad det blev ;)

Sedan fiskade jag upp en bit överblivet vitt linnetyg. Biten skulle bli alldeles lämplig som duk på det gamla symaskinsbordet! Tänkte att jag ska visa hur jag brukar fålla dukar på ett snyggt sätt. Börja med att vika upp en fåll på 1 cm runt kanten på hela duken och sedan en fåll till 4 cm från kanten (bredare om duken är stor). Behåll den smalare fållen och vik två sidor mot varandra från hörnet, så det blir en spets, se på bilden. Sätt en nål från den vikta kanten i 90 graders vinkel på den plats där den bredare fållen varit vikt.

Sy rakt över, med den smalare fållen invikt, så att sömmen blir i vinkel med den vikta kanten.

Så här ser det ut då.

Klipp bort spetsen.

Vik ut och pressa ut sömmen.

Vänd sömmen inåt, så det ser ut såhär. Pressa hela vägen runt och sy en söm på den smala invikta fållen. Klart!

Gick det alls att förstå något av mitt svammel...?

Mycket på gång här i StrandviksVillan just nu, men det gillar jag! Maken ringde hem idag och berättade om stora planer med ett nytt projekt utomhus, men det blir troligen av först i vår, så jag berättar inget just nu :D. Ikväll är han ute och bygger en vedbod som vi absolut behöver innan vintern anländer! Lillebror har fått ärva en växa-säng av sina småkusiner, så den borde jag börja slipa och måla så småningom. Gissa vilken färg den blir ;)

21 kommentarer:

Johanna sa...

Tack för beskrivningen, den kommer väl till pass!
Jag har aldrig lyckats få det fint sytt, men nu blir det säkert ändring på den saken!

Camilla sa...

vVilket bra tips, jag är inte jättebra på att sy men förhoppningsvis klarar jag ut det...! Vad härligt att föräldrarna har en dubbel-pulpet, de är ju så mysiga! :-)

Johi sa...

Impad, impad, impad! Jag syr bara om jag måste tyvärr... Hade gärna kunnat lite mer för att göra lätta, snygga egna förändringar i hemmet.

Viola sa...

Hjälp, vad duktig du är, jag är bra på att handbrodera, men kommer jag i närheten av en symaskin så blir jag genomsvett, så detta undviker jag, fniss, ha det bra, kram VIOLA

Lisas inredningsblogg sa...

Så flitig du är som syr! Riktigt fint blev det ju!

Anna sa...

Bra beskrivning! Jag ska försöka mig på en sådan efter flytten då symaskinen och tygerna åker fram.

Var i finland bor du? Mina föräldrar kommer från Kokkola, så man är ju en stolt finländare! :)

Lenas pysselgrop sa...

Tack för en fin beskrivning! Jag har alltid tyckt att det är svårt att få det snyggt, men nu vet jag var jag ska söka hjälp nästa gång jag ska sy en duk!

Pysselpralinen sa...

Smart och snabbt sätt att fålla! Såna tips tas tacksamt emot! =)

Och spännande med lite nya projekt på gång. Själv har jag huvudet fullt av praktiska saker som ska fixas och det finns inte så mycket utrymme och tid för pyssel. Trist, men ibland svischar tiden bara förbi...

Tycker din blogg är så mysig!

Galleri MochB sa...

Lite för avancerat för mej... :O) men snyggt blev det. Intressant med många projekt. Får väl se några av dem ikväll antar jag...;O)

Lina ♥ C´est la vie sa...

Vad kul! Sött. :)

Ang mina annonser, jo jag har försökt göra dem själv, men inte lätt. Jag är inte så hajj på det. :) Vad roligt att du tyckte om dem. Bilderna är från Bloomingville förresten. Strävar efter finare o finare varje gång, om ja gkan. I senaste numret av Drömhem har de dock inte fått till min färg på loggan. Trist. :(

Ha en fin vecka, kram Lina

Skomakartummen sa...

Vilken bra beskrivning, synd bara att det blir inte lika snyggt om jag prövar ;0)
Många goa kramar Sari

PS jag har en liten utmaning till dig hos mig, bara om du vill och hinner.

Sofie sa...

Vad fint du sytt! Linne är ett sånt vackert tyg :) Tack för sytipsen! Ska bli spännande att se vad det blev av det första tyget du nämnde :) Kram, Sofie

Annaewa sa...

Åhh vad jag längtar efter en symaskin, sydde mycket förr, men den gick sönder. Kan inte du ha en kurs på bloggen om hur man syr en hissgardin? Vågar mig inte på det konststycket utan hjälp!
Tack rara för dina besök, blir så glad!
kram annaewa

MiaMaria sa...

Hej!

Tack för tipset!!!!

Är också sugen på att sy det riktigt kliar i fingrarna....

HA´en bra kväll!
MiaMaria

IKT i min vardag sa...

Vad duktig du är på att sy, så noggrann. Usch, jag har inte det tålamodet riktigt. Jag kör så det ryker med symaskinen! Och ja, det ser ju ut därefter ;-)

Kram

♥ mamman i huset ♥ sa...

Mycket bra tips! Tack!

Fröken Fräken sa...

Jorå, jag hängde med! Bra att du återupplivade mina kunskaper kring detta. Har faktiskt gått och funderat på hur det var man sydde sådana där hörn, man gjorde ju det i syslöjden *någpn gång för längesedan*

Lösvirkesbyggarna sa...

Vilka fina fållar! Har problemet att jag inte äger en egen symaskin, utan måste låna varje gång. Alldeles för omständligt för att jag ska ta mig för att sy så ofta som jag egentligen vill. Hmm, nu vet jag vad jag ska önska mig i julklapp! : D
Kram Anna

Eva Linnea sa...

Vilken jättefin linneduk! Härlig i sin enkelhet, med så fina hörnor så!!! Kram EL

En inredoholic sa...

Hej, du skulle definitivt må bättre av ngn färg i metallelementet, det är det du verkar sakna. Vitt, grått, eller pasteller. Vitt eller grått verkar vara jättefint. Du har vatten i bänkskivan.. så då är det "bara" sätta in lite växter kryddor o örter och lite eld (rött tomater, ljus, ljuslyktor) så får du balans. Lycka till kram jannice trevlig helg!

Vackrare vardag sa...

Tusen TACK för den beskrivningen!!! :)