söndag, januari 29, 2012

Något för gottegrisen


I går kväll hade vi kaffegäster hos oss. Det är alltid trevligt att pröva på något nytt recept då och då och just nu var jag sugen på att pröva något med kondenserad mjölk, men utan att behöva koka den i flera timmar. Det blev en kolachokladkaka som inte ens behöver gräddas i ugnen. Receptet hittade jag här.

Twix-kaka

Smält 80g smör. Krossa ett halvt paket (200 g) digestivekex. Blanda med smöret och 3 msk florsocker.
Tryck ut i en springform, ställ svalt.

 Blanda i en kastrull med teflonyta 1 burk kondenserad mjölk (400g), 100 g smör och 0,5 dl strösocker. Koka upp under omrörning och koka i 8 minuter. Rör om hela tiden, det bränner lätt fast. Häll sedan smeten ovanpå bottnen och ställ svalt igen för att stelna.

Koka upp 1,5 dl vispgrädde. Bryt ner 150 g mörk blockchoklad och smält den. (Jag hade i en stång Fazerina och resten mörk choklad). Rör till en slät smet och häll sedan ovanpå kolalagret. Ställ än en gång svalt så chokladen stelnar. Innan man serverar kakan bör den stå i rumstemperatur ett tag, annars är fyllningen så seg att skära. Om man vill kan man servera med vispgrädde eller vaniljglass.



Innan jag gjorde kakan fick jag ett helt genialiskt tips på hur man krossar kexen - nämligen med ett dricksglas! Hur snabbt som helst och ingen maskin behövdes dras fram och diskas ;) Men - nu vill jag veta hur ni andra gör för att få kakbottnar gjorda av digestivekex att hålla ihop??? Mina smular så gott som alltid sönder och det är ju inte särskilt fint eller trevligt :P Mera fett? Kanske förgrädda? Skillnad mellan smör och margarin? Help!



11 kommentarer:

Systrarna Hjertén sa...

Dreggel, dreggel, dreggel!!! Ser urmumsigt ut!

/Frida

alegni sa...

Mmm... Måste nog laga den där snart igen...
Jag brukar laga efter förhållandet en del smör, två delar kex och har aldrig haft problem med att det blir smuligt.
Kraaam

Lotta sa...

Det där receptet ska jag absolut prova! låter hur gott som helst!
Mitt tips till att få bottnen att hålla ihop är att tillsätta några rutor hackad choklad samtidigt som man häller i det smälta smöret. Choklade smälter nämligen av värmen i smöret och när den sen stelnar så håller bottnen ihop.
Ha det gott.
/Lotta

Allt och/eller Inget sa...

Tack för receptet, det måste jag prova! Ha en skön kväll!

Liljas Corner sa...

Kommer att följa med tipsen här nu, för digestivebottnar är inte min starka sida heller... Kakan ser smaskens ut! Läckra bilder också! Jag bakade amerikanska kanelbullar/Sticky buns av Leila idag, det blev också smaskens :)

Ha en bra ny vecka!

Jessica sa...

Roligt att du gillade receptet. Den är så himla god, måste bakas snart igen.

Carita sa...

Verkar inte så jättesvårt att lyckas med den där kakan, hälsar en som brukar misslyckas med ALLT från rulltårta till bullar :-D

Ska nog våga mig på det här receptet.

UlricaA sa...

Hittade hit via Mariette på liljor och tulpaner och hit lär jag komma tillbaka! kakan skall provas! Mumma!

Cc sa...

Mums det lät gott och jag måste prova för jag är en gottegris. Kram

Mariette sa...

Oj vad gott det ser ut!

Tack för receptet!

Jag brukar inte göra så mycket med sådan botten, men nog handlar det väl om att botten måste gräddas ihop med smör för att den inte ska smula sig så mycket?

Kram Mariette

Färjtorp sa...

Men så gott!!!!
Tack så mycket för tipset.

kram Johanna