tisdag, december 01, 2009

Rött och sött



  

Röda rosor skulle jag gärna ha hemma till julen! Läste någonstans att i England pyntar man ofta med dom till jul. Dessa är visserligen torkade men har behållit färgen så otroligt vackert. Placerade i en favoritskål tillsammans med ett favoritljusfat :) Ni har redan sett det många gånger... Den senaste veckan har jag inte alls hälsat på er andra bloggare som jag brukar och inte heller svarat på kommentarer så mycket, får allt lite dåligt samvete... Först blev det inte av för att jag inte hade lust, sen för att jag helt enkelt hade lust med så mycket annat, om ni förstår? Jag har fått massor uträttat då jag inte suttit framför datorn. Ni vet nog själva hur lätt det är att försvinna in i bloggvärlden, tiden går så fort då ;) Jag vill ju förstås ändå bjuda er på nya bilder och intressant innehåll, så därför ska jag idag - på begäran av en annan bloggare, Sanna - ge er ett recept som passar bra till julen. Det är receptet på kolakakorna som jag berättade om tidigare, som jag köpte på basaren.




Nöt och kolakakor

Deg:
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl strösocker
125 g smör el margarin
1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka samman ingredienserna för hand eller i matberedare. Arbeta snabbt ihop till en deg (jag mixade bara tills det var smuligt). Tryck ut degen i en bakpapperklädd långpanna, ca 30 x 40 cm. Nagga degen med gaffel. Förgrädda ca 10 min.

Topping:
2, 5 dl strösocker
1 dl sirap
125 g smör el margarin
0,5 dl grädde
250 g blandade nötter, tex valnötter, hasselnötter, pinjenötter

Blanda ingredienserna i en kastrull, låt smälta på svag värme utan att det kokar.
Grovhacka nötterna (jag använde mandel, caschew och valnötter) och rör ned i smeten.
Bred ut toppingen över bottnen.
Grädda färdigt i ca 15 minuter. Låt svalna i pannan. Skär därefter i 48 rutor.
Man kan även använda samma recept och göra en paj.



18 kommentarer:

Eva Linnea sa...

Hej! Jag har bakat dina citron&kanel-muffins i dag.
Kram Eva Linnea

mitt skärgårdsliv sa...

Ibland får man så mycket gjort hemma när man inte sätter sig in i bloggvärlden :) Tack för receptet kanske man borde baka imorgon när man är ledig! Ha det bra!

Livet på Vestergård sa...

Mm, det finns en nackdel med bloggandet. Fastän vi kvinnor är så funtade att vi kan göra flera saker samtidigt är det svårt att blogga och göra annat. Det skulle vara att tala i telefon då... ;O)
Ha det bra!

Emmas utsikt sa...

Det verkar gott. Måste sätta det på to do-listan.

God natt,
Emma

Sabina sa...

Hej vännen!
Man kan inte orka hela tiden kommentera alla bloggar därute, jag har inte heller gjort det på länge, helt enkelt pga tidsbrist.
Kakorna ser goda ut. Jag ska absolut testa göra dom före julen.
Ha det bra hela veckan!
Kram S.

alegni sa...

man ska absolut inte ha dåligt samvete för att man låter verkliga livet gå före bloggen mellan varven!
usch, vad goda de där rutorna låter - jag ska absolut inte baka dem, åtminstone inte just nu ;)
ha det gott och ta ingen stress, vännen. kram

(eddas) sa...

Det er fult forståelig at en prioriterer andre ting enn og sitte på PC....for den tar mye tid...og en vil jo gjerne få gjort litt annet og:)
ha en kos dag
klemer fra meg

Älskade pion sa...

Mums vad gott det såg ut,måste nog prova. ;) Ha en bra dag. Kram Ulrika

Louise sa...

Man hinner inte alltid med allt och det är bara att acceptera och prioritera. Att blogga skall ju vara kul!
Fina rosor. jag hade en stor blomsteruppsättning på julbordet ifjol med röda rosor och annat fint och jag undrar om det ska bli det iår igen. ha det bra!

Sanna sa...

Vilka vackra bilder!Så fint det blir med röda rosor i en glasskål! Jag har också haft lite paus från datorn på kvällarna denna vecka. Dessutom hade virus på datorn så sambons brorsa hade vår dator hos sig en tid så han fick bort virusen. Har suttit och läst böcker och virkat istället. :) Tusen tack för receptet!Detta ska jag absolut prova på!
Ha en bra dag!
Kram Sanna

mille sa...

O lala... I like!!

Skogsdoft & havsbris sa...

Så fina bilder på rosorna och fatet! Röda rosor passar ju riktigt bra nu när det börjar närma sig jul.
Jo, det är alldeles för lätt att glömma bort tid och rum när man sätter sig framför datorn... Vips så är klockan hur mycket som helst och allt det man skulle göra är fortfarande ogjort... Så nog kan det vara riktigt nyttigt att inte sitta så mycket vid datorn ibland - om man lyckas hålla sig därifrån vill säga... ;)
Kolakakorna ser farligt goda ut...

Lyckoslanten sa...

Ännu fler inspirerande och vackra bilder och recept. Tack! Det är ju nog så att man måste känna lust för blogglandet och efter det du har upplevt just kan man förstå det. Vilken tur att man själv kan bestämma över det där. Ha nu ett bra slut på veckan!

Anonym sa...

Vackert med torkade rosor i glasskålen! Smart idé!

Måste testa receptet, hos oss diggas allt med kola o nötter!

Åsa

Liljas Corner sa...

Mmm, det där lät smaskigt! Måste nog prova jag också!

Jag är ju av nån konstig anledning inte så förtjust i rosor... Men jag har sett i många julreportage att man använder röda rosor, och visst är det stiligt!

Tiden går så fort då man läser bloggar, speciellt om man haft ett litet uppehåll, och det är lite jobbigt. Jag skulle gå i bastun ikväll, men den har redan varit på i tre timmar! Måste nog sluta nu och läsa vidare imorgon...

Ha en rolig glöggkväll!

klipposfia sa...

man behöver absolut ta pauser i detta bloggande!!! har ofta den känslan nuförtiden, kanske är det julen som gör att man vill ge mer tid till familjen och hemmet! så int ska du ha dåligt samvete! alla borde nog förstå det:)....mitt snålvatten börjar ju rinna då jag ser dina kakor:)

Kicki sa...

Hej
Vad roligt att hitta till Din blogg.
Mycket inspirerande bilder och idéer.
Kommer gärna igen
Ha det gott
Kram
Kicki

Fröken Fräken sa...

Jo, jag vet precis vad du menar! Fast här har mitt dåliga kommenterande också berott på att jag varit så trött! Idag kände jag mig så trött, var yr och hade ont i kroppen så jag kom till jobbet och vände och åkte hem igen..det här mörkret tar på en! Och kanske en och annan bacill..