torsdag, december 08, 2011

Amaryllis upside-down


Nu har jag äntligen fått prova på nåt som jag tänkt i flera år, nämligen att hänga en amaryllis upp och ner! Jag klippte bara av blomman, band fast ett snöre och lindade det runt och så hällde jag lite vatten i stjälken. Tänk att ha en rad med vita amaryllisar i köksfönstret... Aaaaah!


Jag skrev ju redan tidigare här att min favvoblomma till julen är hyacinten, men naturligtvis ska det också vara nån amaryllis, helst vit. Jag är sent ute i år med att driva fram lökarna men det gör detsamma när dom blommar för mig. Det är många som tror att dom inte kan driva amaryllisar själva, att det är för svårt. Stämmer inte alls! Dom här lökarna bara slängde jag ut i förrådet förra vintern och där har dom legat helt och hållet försummade sen dess. Jag brukar ta in lökarna vanligtvis redan i oktober, eller början av november. Sen lägger jag dom i ett fat med vatten så att rötterna får dra i sig över natten. Följande dag planterar jag och bara halva löken ska vara under jorden. Vattna jorden lite vid plantering, men sen ska dom inte ha mera vatten förräns när blommorna börjar slå ut. Ställ på en ljus plats. Nu påstår jag förstås inte att det kommer att komma stora fina blommor ur dom här lökarna (ett par av dom är till och med flera år gamla) men det är åtminstone intressant att pröva och se hur det går ;)Spara nu dina amaryllisar från denna jul och ge dem en ny chans nästa år!

 

 

18 kommentarer:

Hemma hos Ingeborg sa...

Nämen vad kul ide! Berätta hur det gick för den. Har nämligen inte skaffat amaryllis än för denna jul....

alegni sa...

snyggt! jo, en rad med vita uppochnervända amaryllisar vore verkligen något det!
jag har tyvärr inget förråd där jag kan förvara blomknölar från år till år. i ladan är det för kallt, i garaget för varmt. :/
have a nice day!
kramis

Kickan Style sa...

Tack för tipset, det skall jag absolut försöka mej på! Köpte igår en amaryllis och ett par hyacinter! Får se när de tänker blomma!

Ha en fin dag!
Kristina

Kamomilla sa...

Det var väl i lantliv det var, en glasveranda med vita amryllisar i fönstren? häftigt och snyggt!

Sabelhagens Olivlund - Maria sa...

Läckert! De passar bra att hänga upp och ner, blir som ett fint blickfång. Jag brukar köpa lökar och driva upp, och det är lätt precis som du skriver. Däremot har jag inte sparat dem för att driva dem igen nästa år. Det kan jag ju prova i år. Jag har bara en endaste Amaryllis i år, och det känns lite futtigt faktiskt. Den få bo kvar i sin kruka.
Kram på dig.

Galleri MochB sa...

Så knepigt med den hängande blomman :O)

Anna / Sand's Drömmar sa...

Kul att du hittat in till mig! Läste reportaget också med hängande amaryllisar. Fint!

Mariette sa...

Det är såååå fint att hänga amaryllisarna upp och ner...helt klart en toppengrej!

Superfint!

Kram Mariette

Lyckoslanten sa...

Ja det var verkligen en uppfinning värd att pröva. Mårbackorna klarar jag när det gäller övervintring, nu är amaryllis och julros på tur! Tack för den! ♥

Pink and white dreams sa...

Verkligen fint i fönstret, har nångång funderat på det där själv också. Du får visa oss sen när amaryllisarna slår ut i blom.
Kram

Mia sa...

Vilken kul ide!! Det vart ju riktigt läckert!
Hälsningar mia

Vardagslyx sa...

Rolig idé! Amaryllis är fint!

Kram Pernilla

Livet på Vestergård sa...

Det blev riktigt snyggt med amaryllisen i ditt köksfönster. Jag har tyvärr inget utrymme som passar för övervintrande växter. Antingen kallt eller varmt i våra förråd...
Ha en fin helg! Kram Kicki

Älskade pion sa...

Visst är amaryllisen en vacker blomma,och hängande sådär i fönstret....helt underbar.:)Ha en skön helg vännen.kram Ulrika

Gugis Pärlor sa...

Det var ett annorlunda blom-arrangemang som heter duga! Vackert!

Kram Gugi

Anonym sa...

Ska man ta bort jorden som löken är i när man kastar ut dem i förrådet eller ska de stå i burken med jorden?!
Jag har prövat både och men de har ruttnat ibland, aldrig har de blommat om men jag har inte haft dom i blöt och har gräft ner nästan hela löken...Tack för tipsen!
Hyacinter har jag lyckats med, men har planterat dem utomhus,känns lite ovanligt att ha blommande hyacinter i juli blomlandet! :)

Veronica.V

Mrs Peaches sa...

Hej!
Vilken otroligt smart ide! Det blir ju jättefint! Du måste säga hur det gick, och hur länge de klarade sig så kanske det blir nästa års fönsterdekoration!
Tack för inspirationen med dina otroligt fina bilder!

Ha en skön tisdag!
Kram Elin

Jessica sa...

Jag håller med om att det inte är speciellt svårt med lökarna. Eftersom tom jag med dom minst gröna fingrarna av alla har lyckats med det :D