tisdag, september 21, 2010

Väldoftande äppelmos


Jag tror minsann att jag har hittat en ny "passion" på sistone! Nämligen att safta och sylta - det skulle jag faktiskt inte trott om mig själv för bara några år sedan. Det är ju inte svårt alls och det är en stor tillfredsställelse att ta tillvara och göra något gott av den frikostiga naturens varor.


Igår gjorde jag, förutom en till sats med vinbärs-jordgubbssaft, ett äppelmos smaksatt med kanel och vanilj. Jag använde mig av transparente blanche äpplen. Kärna ur och klyfta 2 kg äpplen. Koka med 2 dl vatten och ca 5 dl socker (beroende på hur syrliga äpplen man använder). Koka tills bitarna är mjuka och passera dom. Smaksätt med 2 tsk kanel och 2 tsk flytande vaniljarom. Det blev ungefär två liter färdigt mos när jag kokade.


Efter tio dagars ledighet är det bara för mig att återigen masa mig iväg till jobbet imorgon... Nöjd är jag åtminstone med semestern och som avslutning firade vi ikväll mina föräldrars födelsedagar. Dubbelgrattisar till er!


PS. Jag står över Tisdagstemat denna vecka eftersom jag inte klarade av att välja mitt bästa loppisfynd ;)

17 kommentarer:

Emmas utsikt sa...

Härligt! Äpplemos är SÅ gott!

:D

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Så duktig du är! Och så lyxigt att ha ett lager av en mass godsaker i vinter. :-)

Ha det gott!

Snäckskalsdalen. sa...

Visst är det fantastiskt när man upptäcker nya saker att göra, sylta och safta är ursprungligt på något sätt (ja inte stenåldern, men ändå), det är som att baka och ta vara på grönsaker, det är väldigt tillfredsställande. Jag plockar ju bär och lägger i frysen och så blir det sylt efter hand. Det är lugna och fina sysselsättningar.
Agneta kram

Moster och jag sa...

Duktig du är!
Vi är dåliga på att äta äppelmarmelad så det blir inte så mycket sånt lagat här.
Hoppas du får en bra arbetsvecka!

Ullis sa...

Låter jättegott!
Jag roade mej med att koka plommonsylt igår. Hoppas att det blir lika gott som ifjol.
Har du förresten funderat på att komma på bloggträff till Tammerfors den 2.10?

Galleri MochB sa...

Du tycks ha blivit en riktig husmor ;O)

Hemma hos Bröderna Bus sa...

Det är så ofantligt mysigt att göra ett besök i din finsa blogg. Synd att jag är så dålig på att lämna kommentarer efter mig. Borde skärpa till mig eller hur,? (fniss)
Ha det gott. Kram

alegni sa...

visst är det roligt, och man känner sig som en god husmor efteråt. åtminstonde gör jag det :)
idag ska jag lägga in zucchini. gjorde det också förra veckan, men nu är tvålitersburken nästan tom redan!
kramis!

CAISA K. sa...

mmm...
underbart!
borde oxå ta och göra lite äppelsylt,
härligt att ta fram sen i vinter!

Livet på Vestergård sa...

Hos oss är det bara jag som äter äppelmos men jag envisas med att göra det varje höst i alla fall :)
Ha en bra jobbstart!

Louise sa...

Härligt med SMAKSATT äppelmos, det gjorde jag ifjol och den hade strykande åtgång :)

Gugis Pärlor sa...

Hejsan! Idag har jag tillverkat en kastrull äppelmos enligt ditt recept och det blev SUPERGOTT!!! Det tackar vi för!

Kram Gugi

Hvita Hjärtat sa...

En äkta husmor är vad du är :o) kan tänka mig att det doftar riktigt gott i köket när du tar tillvara alla höstens godsaker. Mmmm!

Lyckoslanten sa...

Oj, oj Ann-Christine va du är flitig! Men det är synd och skam att inte utnyttja det som kommer gratis till oss. När man blir två känns det inte lika motiverat att safta och sylta, men jag låter min mor dela med sig eftersom hon vill ha en livsuppgift.
Lycka till nu med återgången till jobbet! ♥

Bella sa...

Ååh, så duktig du är som syltar och saftar :) Det är faktiskt riktigt kul, trodde inte heller jag skulle säga detta för ett par år sedan...

Hoppas du haft en bra dag och grattis till din föräldrar!

Kramar Bella

Vardagslyx sa...

Åh, vad gott det lät! Tyvärr blev det aldrig nåt äppelmos för oss, däremot en hel massa äppelkaka. Typ varenda dag i 2 veckor...

Kram Pernilla

Fia(B)E sa...

Min mamma prövade att koka saft av samma äpplen och lingon, blev jättegott!! Smakade mer äpplen än lingon :)