måndag, juli 19, 2010

Trädgårdsrapport

Eftersom många var intresserade - och nyfikna - så kommer här några "smygtittsbilder". Jag vill inte visa helheten riktigt ännu, eftersom det inte är klart och ni ändå inte skulle se framför er det som jag ser för mitt inre ;) Tre sorters rosor har jag planterat från rötter i år och dom har alla slagit ut med några blommor på varje nu, jättekul! Än så länge står dom i krukor, så jag måste nog snart bestämma mig var dom ska grävas ned.

 
 

Det är på framsidan vid entrén som vi har fixat till lite nu. Vi gjöt en mur där i höstas (se sista bilden här) och den har hittills varit halvfärdig och fullt med ogräs innanför, ingen vacker syn...

 

När vi köpte växter till projektet så kunde jag inte låta bli en kungsschersmin! Den har massor av blommor och doftar helt underbart, men jag har inte riktigt bestämt mig ännu var på gården den ska placeras. En azalea ska stå i skydd av en stor sten.

 
  

Visst nämnde jag att vi jobbat mycket med stenar...? Här syns också två olika prydnadsgräs, en vanlig tuija och bolltuija samt buxbom.

 

Dessa två bilder hör ihop, ni får klura på vad det kan vara!

 

Den nyplanterade häcken av sorten måbär (ribes alpinum Kittilä) som inte får några bär, är väldigt härdig eftersom den kommer ifrån Lappland och tål bra att formklippas. Jag har lagt ett täckbarkslager omkring för att behålla fuktigheten och slippa ogräs. Den här häcken har vi som avskiljare mellan gårdsvägen och den blivande gräsmattan och vi tänkte inte låta den växa så hög. I höst ska den kapas av så den blir tätare.

Det var en mellanrapport från vår trädgård det! Vad tror ni så här långt? Idag börjar stora barnen i simskolan här vid byns simstrand, det har dom väntat på! Min semester har egentligen tagit slut, jag råkade bara ha veckoledigt nu så jag börjar jobba igen på onsdag... :( Nåja, jag har en hel del extra lediga dagar ändå framför mig och dessutom en vecka semester kvar i september :) Och sommaren är ju inte på länge över ännu, så vi fortsätter njuta!
Roligt att ha några besökare trots sommar, sol och semestrar och jag blir så glad för varje kommentar jag får! Ha det bra!

20 kommentarer:

Maria sa...

Åh vad mysigt det ser ut att vara! Vilka vackra blommor. Den rosa rosen var så fin, älskar rosor och så doftar dom ju så gott. Jättefint med alla stenar. Längtar tills den dagen man själv äger ett hus och får inreda sin trädgård :-)
Drömmer mig bort....

Ha det så bra och forts trevlig sommar. Kram Maria.

alegni sa...

vad ni jobbat! det ser bra ut so far, och vilken massa fina blommor ni skaffat. vi har två schersminer och de har just blommat - vilken lycka och vilken doft!
hälsningar från jakobstad! kramis

Livet på Vestergård sa...

Det är beundransvärt vad ni orkat jobba i värmen. Det kommer att bli riktigt bra det där!
En bloggträff i växthuset är jag absolut med på :0)
Ha en fin dag! Kram Kicki

Lina sa...

Spännande!! Det kommer säkert att bli super, precis som allt annat... :) Å vilka fina blommor, längtar efter att se resultatet... Man kanske får sej lite inspiration... :)

Kram*

Bella sa...

Oj oj som ni har grejat i trädgården, gissar att det ligger många timmars arbete bakom allt fint du visar på bilderna. Ska bli spännande att se helheten när det är färdigt :)

Hoppas du får sköna sommardagar trots att du börjar jobbar igen!

Kramar Bella

Maria sa...

Å så kul att se! Älskar de runda stenarna! :) Önskar verkligen att jag hade ett hus med stoooor trädgård som jag kunde pyssla i....

Ha en fortsatt fin vecka!
Kram Maria

Louise sa...

Det ser lovande ut :O) Härligt härligt! Väntar på mera....

Susanna sa...

Åh, man borde nästan komma och se din trädgård live :D Jättefin!!!

När köpte du schersminen? I höstas? Jag köpte mina i fjol på sensommaren men ännu har de inte blommat. Tror jag har vattnat för lite... Det är bara det att jag varit för lat att bära vatten dit ;) Till alla andra ställen räcks slangen men inte dit. Därav dålig bevattning ;). Nu kämpar de väl bara för sin överlevnad.

Hur gick det med hostorna? Minns att du köpte på påse. Jag ska ju eventuellt ha fler av de och funderar på det alternativet i och med att plantor i plantskolor är rätt dyra.

Skön dag!
/Susanna

Galleri MochB sa...

Låter intressant. Borde nog komma på ett besök... :O)

Samtal från min trädgård sa...

Ser ut som att ni gjuter egna plattor i betong eller har jag helt fel? Vacckert med en smygtit och inspiration här i den totala torkan.

Livet på Sjögård sa...

Ja, tänk att ni orkat i denna värme... Ser fint ut, det man ser av smygbilderna :)

Lilja's Corner sa...

Det kommer att bli fint med häcken! Jag som är så lättpåverkad funderar på om vi ska utöka vår lilla häckstump mellan grusplanen och gräsmattan... Vi har ju en hel del måbär här i skogen, det skulle ju bara va att flytta dem :P

Vi har målat en vägg på garaget idag, är riktigt nöjd! :)

Annies Blå sa...

Vilka underbara bilder. Jag tror att er trädgård kommer att bli jättefin med alla blommor och stenar och väntar med spänning på bilder från det färdiga resultatet. De två bilderna att klura på tror jag föreställer en gjutform samt färdiga plattor :), så smart att göra sitt eget mönster...den idén kanske jag efterapar någon gång ;). Kram/Annie

Älskade pion sa...

Det blir säkert skit snyggt.;) ha nu en riktigt skön vecka. kramar Ulrika

Snäckskalsdalen. sa...

Nu blev jag ännu mera nyfiken. Det ser oerhört spännande ut och dom där stenarna är ju så fina och rosorna och de andra växterna också.
Jag väntar...........
Agneta kramar

Signe 1 sa...

åhh vad fint det ser ut att bli!!:-) ser fram emot fler bilder, ler.

ha en fin dag!

kraam sofia

Hanna sa...

fina trädgårdsbilder.
Kram
Hanna

Mitt smultronställe sa...

Hej!!1

Verkar bli så fint, roligt att se helheten sen!!

Ha det gott, kram Camilla.

Dreams of Clematis sa...

Inspiration!!
Vilken härlig blogg!
TACK!

Kram Len

Kjell Wickman sa...

Råkade komma på din blogg här när jag kollade vilka plantskolor som har Kittilä måbär uppe, och så läser jag:

..."måbär (ribes alpinum Kittilä) som inte får några bär..." stämmer ju inte riktigt eftersom sorten Kittilä uttryckligen är en honplanta!!!! Bären är däremot fullt ätliga men smakar inte alls goda.

hälsn. Kjell W